Автор Тема: Bibliska pouka  (Прочитано 3213 пати)

jug

• Гостин
Bibliska pouka
« на: Јануари 28, 2009, 03:46:03 pm »
Zosto se pomalku se proucuva Bibliskata pouka?? Koi se pricinite?
Moze li nekoj da navede pricini????

Отсутен visioner

• Administrator
  • Sr. Member
  • Пораки: 412
  • Репутација: +4/-0
    • Погледај го Профилот
    • SDA Kavadarci
Одг: Bibliska pouka
« Одговори #1 на: Јануари 28, 2009, 05:50:34 pm »
И мене ме интересира :confused2:

Отсутен troska

• Member
  • Hero Member
  • *
  • Пораки: 820
  • Репутација: +4/-8
    • Погледај го Профилот
« Одговори #2 на: Јануари 28, 2009, 08:17:17 pm »
Можеби првин треба да го поставиме прашањето  зошто Светото писмо не се чита, а тоа ако не се чита што останало за библиската поука. Гревот кои верниците го таат во нивните срца ја олади нивната љубов и спрема Бога, и за Црквата, и за Библијата и за библиската поука . Зарем како верници тоа не го знаете. Чудно!

jug

• Гостин
« Одговори #3 на: Јануари 28, 2009, 11:01:12 pm »
 :confused:Spored poslednite anketi 51 % od adventistite ja citat Biblijata, sto e mal procent i zagrizuvacki. Mozebi Tv, DVD, inyternet i drugi mas medijumi go privlekuvaat vnimanieto na lugeto taka da nemaat dovolno vreme da ja citata Biblijata  a isto i bibliskata pouka......... :18yes:

Отсутен troska

• Member
  • Hero Member
  • *
    • Погледај го Профилот
« Одговори #4 на: Јануари 29, 2009, 08:59:02 am »
Како иде времето луѓето се поретко купуваат библиски поуки. Наше е да посакаме да ја читаме, и да се молиме на Бога да ни даде сила за тоа.Клучот е тука. Не идење редовно во Црква, запоставена молитва, следен чекор, не проучување и потоа... :confused:

Е сега се оди понатаму  да се прашаат сите оние што не проучуваат библиска поука што е причината за тоа. Дали можеби светот ги мами, сиромаштијата, или едноставно му досадило сето ова.

Отсутен Orion

• Member
  • Jr. Member
  • *
  • Пораки: 77
  • Репутација: +1/-0
    • Погледај го Профилот
« Одговори #5 на: Јануари 29, 2009, 10:38:17 am »
 Прашувам ако двд,компјутерите или телевизијата го заменуваат проучувањето на Библијата и Биб поука. Зошто оние кои се Пастири и водачи на овци не размислат да тие современи методи ги пренасочат за добробит на своите овците и овците кои се залутани. Свесен сум за влијанието кое го имаат медиумите, зошто и ние како христијани не се обидеме едно добро влијание да преструе на тие медиуми. Ме радува за тоа што и кај нас во Македонија се најде еден што малку отвори врата па проструи мало ветренце па се разбранува малку водата ,, Моја молитва и желба оваа ветерче да стане силна бура да го раздвижи и океанот а не само поточето..

Отсутен Anonimous

• Member
  • Full Member
  • *
  • Пораки: 139
  • Репутација: +3/-0
    • Погледај го Профилот
« Одговори #6 на: Јануари 29, 2009, 03:48:52 pm »
Lugeto nemaat zelba da proucuvaat zatoa sto im se odi dobro... nemaat potreba! A mozebi i bibliskata pouka mu e dosadna na nekoj, iako ne bi trebala da bide.. mislam deka ne e uopste od golema vaznost da se proucava biblijskata pouka... da ne me sfatite pogresno. Moze da se proucuva i nesto drugo ako im e na mladite pointeresno od bibliskata pouka. nesto sto ke bide od golema korist za site.. no problemot e vo toa sto ne se proucuva i cita ni ona drugoto... Mislam deka grevot zemal tolku golem del od lugeto vo crkvata i lugeto se tolku odvoeni od Bog da nemaat potreba da proucuvaat. Se nadevam deka nema da bide prekasno koga ke se pocuvstvuva potreba za proucuvanje i molitva.
Sepak mislam deka problemot e mnogu podlabok i so povrsni obidi ne moze da se resi! Potrebna e nesebicna posrednicka molitva i post za sekoj onoj koj ne doaga vo crkva, koj e mlak, laden i koj e daleku od Bog i sto e najlosoto ne ni go primetuva toa tuku mu e super vo zivotot. Treba site zaedno so site sili da se zdruzime i da gi zainteresirame mladite da proucuvaat...

Отсутен Vrata

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Пораки: 610
  • Репутација: +1/-1
    • Погледај го Профилот
« Одговори #7 на: Јануари 29, 2009, 11:11:40 pm »
Jас мислам дека поука не се проучува бидејќи сите се сезнајковци, знаат се и не сакаат да се потрудат да научат нешто ново, или пак сметаат дека тоа што ќе го научат не е корисно. Значи и јас не проучувам редовно библиска поука од причина што сметам дека проучувањето на Библијата е далеку поважно, а исто така преку библиската поука може силно да се влијае врз умот и верата па треба се што читаме да го провериме врз основа на Библијата.
ЧУДНИ СЕ ПАТИШТАТА БОЖЈИ!

Отсутен troska

• Member
  • Hero Member
  • *
    • Погледај го Профилот
« Одговори #8 на: Јануари 30, 2009, 10:02:41 am »
Бидејќи велиш дека библиската поука не ја проучуваш редовно затоа што мислиш дека Библијата е поважна а тоа е така, јас мислам си на добарт пат да ја оставиш настрана и Библијата.Нели е поставен тој систем на проучување во нашата црква значи некој тоа го испитувал долго време пред да донесе одлука дека треба библиската поукада се проучува. Библиската поука не е само да се прочита да помине на редот, туку таа треба добро да се прочешла и да се спореди со Библијата и Духот на пророштвото и дури тогаш ќе се види колкав е благословот и ќарот од неа.послушајте го овој совет па и самите ќе се уверите.

Отсутен Anonimous

• Member
  • Full Member
  • *
    • Погледај го Профилот
« Одговори #9 на: Јануари 30, 2009, 01:48:24 pm »
Библијската поука е направена парциално по денови само затоа да би се секој ден проучувало! Зошто не е направена да се пручува поретко? Тоа ни кажува дека секој ден треба да проучуваме нешто од Библијата, Духот на пророштвото...мислам дека не е важно што е тоа! И мислам дека не треба да и се укажува толку голема важност на Библијската поука, а да се запостави Библијата и книгите на сестра Елена Вајт! И мислам дека Библијската поука е малку „штура„ со цитати од Духот на пророштвото. Не знам дали некој од вас имал можност да види Библијска поука од малата заедница, од вегетарите. Нивната поука е исполнета со цитати на Елена Вајт. И уопште нема мислења на обични луѓе. Сепак мислам дека Елене Вајт не е обичен човек, туку Божји пророк. Значи Библија и книгите на Елена вајт се одлична комбинација за проучување. Да не испадне дека ја напаѓам Библијската пука, но сепак мислам дека не треба да се става на прво место... Многу луѓе денес мислат дека тие имаат добра заедница со Бог ако проучуваат поука, а тоа го прават чисто да ја задоволат формата и да поминат од редот и да покажат што знаат во сабота кога треба да се повтори поуката... Конкретно за младите, мислам дека треба да се соберат некои поинтересни материјали од страна, вон библијската поука да би се заинтересирали. И кога се повторува поуката, не треба да се задржуваме само на тоа што го пишува тука, туку треба малку да се фокусираме на најважниот дел за нас од библијската поука. Да си отидеме од саботната школа со нови одлуки и со нови совети... А не да биде само формално изговорена библиската поука!

Отсутен troska

• Member
  • Hero Member
  • *
    • Погледај го Профилот
« Одговори #10 на: Јануари 30, 2009, 08:06:54 pm »
ААА  јас знам вие се плашите да не ја запоставите Библијата губејќи време на библиската поука. Тој што вели оваа е важно ова не е важно занего е се неважно.

Отсутен Rat4e

• Member
  • Jr. Member
  • *
  • Пораки: 79
  • Репутација: +1/-0
    • Погледај го Профилот
« Одговори #11 на: Јануари 31, 2009, 07:33:24 pm »
Pa mislam deka glavna pricina e mrzata - za zal. A spored mene treba da ima posebana bibliska pouka za mladite i na toj nacin moze ce ja citeme, oti vaa bibliska pouka e nekako apstraktna za ans.  :18yes: ??? ;)

Отсутен Anonimous

• Member
  • Full Member
  • *
    • Погледај го Профилот
« Одговори #12 на: Јануари 31, 2009, 10:21:13 pm »
ААА  јас знам вие се плашите да не ја запоставите Библијата губејќи време на библиската поука. Тој што вели оваа е важно ова не е важно занего е се неважно.
Во право си! И во тоа е најголемиот проблем! На мене лично ми е се важно! Но проблемот е што на некои не им е важно! Се поставува прашањето: Како да ги заинтересираме младите да им биде се интересно? Мора да се најде некој начин како да се заинтересираат и на тој начин се да им постане интересно! Не знам дали ме разбирате што сакам да кажам! Некои работи што ги нуди ѓаволот во светот на младите им се многу поинтересни од библиската поука... И затоа кажувам дека е можеби да се проба со нешто друго да се допре до нив!

Отсутен troska

• Member
  • Hero Member
  • *
    • Погледај го Профилот
« Одговори #13 на: Јануари 31, 2009, 10:48:28 pm »
На нашето тело секогаш ќе му биде поинтересно она што го нуди светот. Во црквата никогаш нема да  има нешто повозвишено   интересни работи како што велиш. Црквата не нуди забава да ни биде интересно, таа нуди возвишени морални вредности озбилнос а не забава.

Отсутен Anonimous

• Member
  • Full Member
  • *
    • Погледај го Профилот
« Одговори #14 на: Февруари 01, 2009, 09:22:51 am »
На нашето тело секогаш ќе му биде поинтересно она што го нуди светот. Во црквата никогаш нема да  има нешто повозвишено   интересни работи како што велиш. Црквата не нуди забава да ни биде интересно, таа нуди возвишени морални вредности озбилнос а не забава.
Така е...во право си! Јас мислам дека нема повредно и поинтересно од тоа. Секогаш се воодушевувам кога ја проучувам Библијата! И благодарен сум му на Бог што е толку интересно се она што е напишано во Библијата! И жал ми е за сите оние кои не можат да најдат ништо интересно во тоа  :crying: Се надевам дека еден ден ќе се свестат и ќе сфатат колку е тоа важно! Но се плашам да не биде предоцна!