Автор Тема: Дали вештачкото оплодување е оправдано?  (Прочитано 3101 пати)

Отсутен fudbaler

• Hero Member
  • Пораки: 581
  • Репутација: +2/-0
    • Погледај го Профилот
Одг: Дали вештачкото оплодување е оправдано?
« Одговори #15 на: Август 18, 2009, 07:18:07 pm »
megu nas koi veruvame vo Bog, ne treba da postoi natprevar vo cuda, togas bi se proslavile nie , a ne Bog.
ti moli se iskreno i tajno ,bez da znae nekoj ,zosto veruvam deka si covek od vera i molitva, a jas te uveruvam deka Bog uslisil nasi takvi molitvi , zosto taka bila Negovata volja, i za Nego toa ne  e tesko.
Te sovetuvam ako ne veruvas vo toa, da pocnes da veruvas i da baras vera , zosto "se e mozno za onoj koj veruva".

Tocno ali ete tesko mi e da poveruvam a vie veke veruvate pa daj barajte Bog da go napravi toa.

Отсутен robivek

• Member
  • Hero Member
  • *
  • Пораки: 568
  • Репутација: +0/-4
    • Погледај го Профилот
« Одговори #16 на: Август 19, 2009, 12:45:24 am »
Цитат
Koga Bog denes bi mu vetil na Avram dete ,nikako ne bi trebalo da odi na ginekolog, tuku treba  da si go ceka Bozjeto vetuvanje.
Zar ginekolozite se pomokni od Bog?????????
Zar ne e Bog koj ja otvara utobata????
Zar ne  e Onoj koj ja stvoril??
Apsolutno e taka, BOG E SEMOKEN I IMA EKSKLUZIVITET VO TAA ODLIKA ,i smetam deka vakvi retoricki prasanja se sosema nepotrebni na eden hristijanski forum.No da ne zaboravime,vo priliki kade e potrebno covekot da bide vklucen vo realizacija na nekoj Bozji plan ,TOGAS BOG BARA PARTNERSKI ODNOS: SEKOJ DA SI GO REALIZIRA SVOJOT DEL OD RABOTATA!!! Vo slucajov,Avram trebalo da bide aktiven vo krevet so Sara,iako toa ne bilo neophodno - TOJ STO JA OTVORA MATERICATA,MOZE I DA JA OPLODI JAJCE KLETKATA NA SARA BEZ SPERMATOZOID,NELI???No takvo nesto ne bilo veteno,sto znaci deka Avram trebalo seriozno da ja razbere Bozjata poraka,i da go sraboti "svojot del od rabotata",a trebalo da bide uporen,istraen i aktiven se do konecnata realizacija na vetuvanjeto!TOA BI BILO LEGITIMNO SREDSTVO SO KOE TREBALO DA SE SLUZI,A NE DA PRAKTIKUVA NESTO STO BILO ODLIKA NA NEZNABOZECKITE NARODI - TOA NIKOGAS NE BILO BOZJI PLAN! Sto znaci,deka sepak Avram,komu mu bilo dadeno jasno,precizno vetuvanje od Boga za potomstvo,za da bide temelen vo zavrsuvanje na svojot del od obvrskata,bi mozel slobodno da se posluzi so vestacko oploduvanje dokolku ovoj metod bil na raspolaganje vo toa vreme! Asto se odnesuva do hristijanite denes,TOA SOSEMA NORMALNO,LEGITIMNO SREDSTVO KOE STOI NA RASPOLAGANJE I KOE TREBA DA GO ISPROBAAT ZA DA DOBIJAT DETE!!!  A konecniot zbor,SEPAK GO KAZUVA BOG!!!

Отсутен alex

• Member
  • Full Member
  • *
  • Пораки: 226
  • Репутација: +1/-0
    • Погледај го Профилот
« Одговори #17 на: Август 19, 2009, 09:58:54 am »
megu nas koi veruvame vo Bog, ne treba da postoi natprevar vo cuda, togas bi se proslavile nie , a ne Bog.
ti moli se iskreno i tajno ,bez da znae nekoj ,zosto veruvam deka si covek od vera i molitva, a jas te uveruvam deka Bog uslisil nasi takvi molitvi , zosto taka bila Negovata volja, i za Nego toa ne  e tesko.
Te sovetuvam ako ne veruvas vo toa, da pocnes da veruvas i da baras vera , zosto "se e mozno za onoj koj veruva".

Tocno ali ete tesko mi e da poveruvam a vie veke veruvate pa daj barajte Bog da go napravi toa.

Matej 4.7: A Isus mu rece: "Ne go iskusuvaj svojot Bog".

Tvoe e da se molis za onie koi ti gi dal Isus tebe,pa zatoa baraj od Bog da ti ja zasili verata, a sepak neka bide Voljata Negova .
Te uveruvam deka se e mozno za Semokniot, samo veruvaj......

Отсутен alex

• Member
  • Full Member
  • *
  • Пораки: 226
  • Репутација: +1/-0
    • Погледај го Профилот
« Одговори #18 на: Август 19, 2009, 10:07:29 am »
Цитат
Koga Bog denes bi mu vetil na Avram dete ,nikako ne bi trebalo da odi na ginekolog, tuku treba  da si go ceka Bozjeto vetuvanje.
Zar ginekolozite se pomokni od Bog?????????
Zar ne e Bog koj ja otvara utobata????
Zar ne  e Onoj koj ja stvoril??
Apsolutno e taka, BOG E SEMOKEN I IMA EKSKLUZIVITET VO TAA ODLIKA ,i smetam deka vakvi retoricki prasanja se sosema nepotrebni na eden hristijanski forum.No da ne zaboravime,vo priliki kade e potrebno covekot da bide vklucen vo realizacija na nekoj Bozji plan ,TOGAS BOG BARA PARTNERSKI ODNOS: SEKOJ DA SI GO REALIZIRA SVOJOT DEL OD RABOTATA!!! Vo slucajov,Avram trebalo da bide aktiven vo krevet so Sara,iako toa ne bilo neophodno - TOJ STO JA OTVORA MATERICATA,MOZE I DA JA OPLODI JAJCE KLETKATA NA SARA BEZ SPERMATOZOID,NELI???No takvo nesto ne bilo veteno,sto znaci deka Avram trebalo seriozno da ja razbere Bozjata poraka,i da go sraboti "svojot del od rabotata",a trebalo da bide uporen,istraen i aktiven se do konecnata realizacija na vetuvanjeto!TOA BI BILO LEGITIMNO SREDSTVO SO KOE TREBALO DA SE SLUZI,A NE DA PRAKTIKUVA NESTO STO BILO ODLIKA NA NEZNABOZECKITE NARODI - TOA NIKOGAS NE BILO BOZJI PLAN! Sto znaci,deka sepak Avram,komu mu bilo dadeno jasno,precizno vetuvanje od Boga za potomstvo,za da bide temelen vo zavrsuvanje na svojot del od obvrskata,bi mozel slobodno da se posluzi so vestacko oploduvanje dokolku ovoj metod bil na raspolaganje vo toa vreme! Asto se odnesuva do hristijanite denes,TOA SOSEMA NORMALNO,LEGITIMNO SREDSTVO KOE STOI NA RASPOLAGANJE I KOE TREBA DA GO ISPROBAAT ZA DA DOBIJAT DETE!!!  A konecniot zbor,SEPAK GO KAZUVA BOG!!!
Toj sekako bil vo ljubov so svojata zena Sara, no sepak trebalo da istrae vo iskusuvanjeto, vo verata i da poceka tolku kolku sto e Bozjiot plan za nego, Bog sekogas go ispolnuva ona sto ke go kaze.Ne se predomisluva i ne laze. Bog e nepromenliv.A koga bi probal covecko legitimno sredstvo bi pokazal samo nedoverba vo Bog , kako Jakov sto izbrzal i mu pomognal na Bog da mu go dade prvenstvoto, pa go prelazal brat mu Isav i tatko mu Isak,pa posledicite veke gi znaeme koga mu pomagame na Bog i ne mu veruvame , pa "gi prezemame rabotite vo svoi race".Nase e da se molime i barame , a Negovo e da ni dade ako saka i koga saka.
Vcera objavija slucaj na TV od Tunis, majka na 12 bliznaci po pat na vestacko oploduvanje... dali sme spremni da gi snosime posledicite kako Jakov i taa zenata od Tunis , ako sami gi prezemame rabotite po vestacki pat, ako mu "pomagame" na Bog, namesto da iskazeme doverba vo Nego?Vo Semokniot? Sozdatelot?

Отсутен robivek

• Member
  • Hero Member
  • *
    • Погледај го Профилот
« Одговори #19 на: Август 20, 2009, 12:02:46 am »
Цитат
A koga bi probal covecko legitimno sredstvo bi pokazal samo nedoverba vo Bog , kako Jakov sto izbrzal i mu pomognal na Bog da mu go dade prvenstvoto, pa go prelazal brat mu Isav i tatko mu Isak,pa posledicite veke gi znaeme koga mu pomagame na Bog i ne mu veruvame , pa "gi prezemame rabotite vo svoi race"
Цитат
Vcera objavija slucaj na TV od Tunis, majka na 12 bliznaci po pat na vestacko oploduvanje... dali sme spremni da gi snosime posledicite kako Jakov i taa zenata od Tunis , ako sami gi prezemame rabotite po vestacki pat, ako mu "pomagame" na Bog, namesto da iskazeme doverba vo Nego?Vo Semokniot? Sozdatelot?
1. Navistina ne mi e jasno kako eden dobro potkovan adventist,kako Vrata,moze da si dozvoli da napravi paralela pomegu COVECKO LEGITIMNO SREDSTVO i IZMAMATA NA JOSIF ??? Kako adventisti,smetam deka pod legitimno sredstvo podrazbirame nesto sto ne se kosi so Bozjite standardi i sto e sostaven del na hristijanskiot kodeks na odnesuvanje,dodeka pak "asistencijata" na Josif e nesto sosema razlicno od toa,neli??? I zatoa,Vrata,ovojpat sum primoran da Te prasam direktno:dali dokolku Avram podzaboravil od ,mozebi navidum opravdani pricini ( starost,nedostatok na vreme,ili bilo sto drugo) da vodi ljubov ( citaj da ima sex) so Sara,dali bi doslo do zabremenuvanje,SAMO ZATOA STO BOG VETIL??? Se razbira deka ne,zatoa sto vo toj slucaj Avram ke propustel da go "sraboti"svojot del od obrskata,sto iako ne bila precizno nalozena od strana na Boga - TOA SE PODRAZBIRALO SOGLASNO INFORMACIITE KOI STO BILE OPSTOPOZNATI VO TOA VREME!!! I toa ,dokolku se zadrzalo vo tie intimni semejni ramki,voopsto ne bi bilo asistiranje na Boga!!! Denes,nikomu ode nas ne ni e veteno potomstvo direktno od strana na Boga,a istovremeno postoi nalog daden uste na Adam i na Eva, "da  ragame i da se mnozime"... sto znaci,treba da se posluzime so SITE OPSTO POZNATI INFORMACII (medicinski sredstva) koi mozat da pomognat vo toa !!! No sepak,naglasuvam uste ednas: kako sto vodenjeto ljubov ( citaj seksualen odnos) ne dava nikakva garancija deka ke se sluci raganje,taka nitu vestackoto oploduvanje ne dava garancija deka ke ima bebe - POSLEDNIOT ZBOR GO IMA SEMOKNIOT BOG!!!

2. Licno smetam deka site bracni parovi koi sto bi trebalo da se odlucat pomegu opcijata NIKOGAS DA NEMAAT SOPSTVENO DETE i opcijata DA IM SE SLUCI DA IMAAT 12 DECA ODEDNAS ( sto prestavuva statisticki vistinska retkost vo svetski ramki ) - BEZ DVOUMENJE BI JA ODBRALE VTORATA OPCIJA ,i so radost bi gi prifatile site obvrski i propratni poteskotii kako "slatki maki" !!!

Отсутен fudbaler

• Hero Member
  • Пораки: 581
  • Репутација: +2/-0
    • Погледај го Профилот
« Одговори #20 на: Август 21, 2009, 08:47:14 pm »

Matej 4.7: A Isus mu rece: "Ne go iskusuvaj svojot Bog".

Tvoe e da se molis za onie koi ti gi dal Isus tebe,pa zatoa baraj od Bog da ti ja zasili verata, a sepak neka bide Voljata Negova .
Te uveruvam deka se e mozno za Semokniot, samo veruvaj......
Jas ne rekov deka e nevozmozno tuku ne mozam da go poveruvam se molev za eden bracen par se oplodi vestacki od nejziniot soprug i se pusti. Ete zs ne mozam da poveruvam

Отсутен baba

• Member
  • Sr. Member
  • *
  • Пораки: 297
    • Погледај го Профилот
« Одговори #21 на: Август 21, 2009, 10:40:12 pm »
Primetuvam deka nekoi rabotis se izmesteni vo poedni komenatri. Vestackoto oploduvanje sekako ima svoe mesto i ne treba da se otfrluva bidejki ne se koi so bibliskata nauka. Znaci DA VESTACKO OPLODUVANJE.

Отсутен robivek

• Member
  • Hero Member
  • *
    • Погледај го Профилот
« Одговори #22 на: Август 22, 2009, 09:04:54 am »
Цитат
Navistina ne mi e jasno kako eden dobro potkovan adventist,kako Vrata,moze da si dozvoli da napravi paralela

Edno GOOOOOOOOOOOOOLEMO IZVINI za Vrata !!!! :crying:  Mojot predhoden komentar bese odgovor na Aleks a ne do Vrata ! Uste ednes,Vrata, SORRY     :8waving:  :5thumbsup:

jug

• Гостин
« Одговори #23 на: Август 26, 2009, 11:21:31 pm »
Da, opravdano.......... :5thumbsup:

Отсутен Vrata

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Пораки: 610
  • Репутација: +1/-1
    • Погледај го Профилот
« Одговори #24 на: Август 28, 2009, 03:41:59 pm »
Извинувањето е прифатено... :)
ЧУДНИ СЕ ПАТИШТАТА БОЖЈИ!

Отсутен robivek

• Member
  • Hero Member
  • *
    • Погледај го Профилот
« Одговори #25 на: Август 28, 2009, 08:05:27 pm »
Цитат
1. Navistina ne mi e jasno kako eden dobro potkovan adventist,kako Vrata,moze da si dozvoli da napravi paralela pomegu COVECKO LEGITIMNO SREDSTVO i IZMAMATA NA JOSIF

Pardon,greska... vo mojot predhoden post,pri krajot na prvata recenica,treba da stoi : " I IZMAMATA NA JAKOV " !   :computer: : ::)