Автор Тема: Христијански живот?  (Прочитано 2523 пати)

Отсутен visioner

• Administrator
  • Sr. Member
  • Пораки: 412
  • Репутација: +4/-0
    • Погледај го Профилот
    • SDA Kavadarci
Христијански живот?
« на: Јануари 30, 2009, 05:01:12 pm »
Што е тоа христијански живот? Како би требало да изгледа христијанскиот живот? Дали е потребно да живееме христијански живот за да бидеме избавени од гревот? Или и ма и друг начин?

Отсутен troska

• Member
  • Hero Member
  • *
  • Пораки: 820
  • Репутација: +4/-8
    • Погледај го Профилот
Одг: Христијански живот?
« Одговори #1 на: Јануари 30, 2009, 07:48:06 pm »
Да го чуеме завршниот збор за се: Бој се од Бога, исполнувај ги Неговите заповеди, зашто во тоа е се за човекот. Проповедник 12,13.

Блажен е човекот кој не оди по советот на нечесните итн. туку волјата му ево Господовиот закон и за неговиот закон размислува дење и ноќе Псалм 1,1-2.

Отсутен Vrata

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Пораки: 610
  • Репутација: +1/-1
    • Погледај го Профилот
« Одговори #2 на: Февруари 13, 2009, 07:32:05 pm »
eve jas imam uste edno prasanje:
dali covek od druga veroispoved koj cel zivot zivee na eden nehristijasnki nacin, pritoa veruvajki deka e vo pravo i silno veruva vo toa i vo nekoj odreden bog ke bide spasen?
ЧУДНИ СЕ ПАТИШТАТА БОЖЈИ!

Отсутен Orion

• Member
  • Jr. Member
  • *
  • Пораки: 77
  • Репутација: +1/-0
    • Погледај го Профилот
« Одговори #3 на: Февруари 15, 2009, 03:48:14 am »
Дали некој ќе биде спасен од друга верска заедница а верувал во таа вистина и живеел според таа светлина?  Како прво не е наше да одредуваме дали некој Ќе биде спасен овака или онака. Последниот збор доаѓа од Господа.. Е сега има еден стих не се сеќевам каде беше каде кажува Глупави до кога ќе го сакате незнаењето, или пак незнаењето нема да го оправда човекот. (исправете ако има некоја грешка тука) Од друга страна се кажува дека ке бидат спасени луге кои живееле според дадената светлост но светлината како за Саботата не им била откриена но кои ја прекршувале.. Мислам дека Адвнтниот народ посебно Проповедниците имаат сериозен повик за објавување на ТРОЈНАТА АНГЕЛСКА ВЕСТ. На сте народи јазици и вери!!

Отсутен fudbaler

• Hero Member
  • Пораки: 581
  • Репутација: +2/-0
    • Погледај го Профилот
« Одговори #4 на: Март 15, 2009, 08:53:04 pm »
Sekoj koj ke se pokae, poveruva i se krsti (iskreno) ke se spasi.

Отсутен baba

• Member
  • Sr. Member
  • *
  • Пораки: 297
  • Репутација: +0/-4
    • Погледај го Профилот
« Одговори #5 на: Април 24, 2009, 04:16:17 pm »

Samo toa li e dovolno, togas lesno bilo spasenieto spored tvoe Fudbaler. Toa li go nauci vo evangelskata crkva?!

Отсутен fudbaler

• Hero Member
    • Погледај го Профилот
« Одговори #6 на: Април 24, 2009, 10:49:33 pm »

Samo toa li e dovolno, togas lesno bilo spasenieto spored tvoe Fudbaler. Toa li go nauci vo evangelskata crkva?!

Toa e samo pocetok no ne i kraj.
Znaci posle ima proucavanje sluzenje itn...

Отсутен baba

• Member
  • Sr. Member
  • *
    • Погледај го Профилот
« Одговори #7 на: Април 26, 2009, 02:19:56 pm »
A nelie po ispravno prvo da bides naucen da zivees pa da bides krsten, kako pisuva vo Matej 28 glava, odete i naucete gi da drzat pa krstete gi,, izgleda vo tvojata crkva e obratno, sekoj koj ke posaka moze da bide krsten, i da pusi i se i sesto da raboti.

Отсутен fudbaler

• Hero Member
    • Погледај го Профилот
« Одговори #8 на: Април 28, 2009, 06:55:04 pm »
A nelie po ispravno prvo da bides naucen da zivees pa da bides krsten, kako pisuva vo Matej 28 glava, odete i naucete gi da drzat pa krstete gi,, izgleda vo tvojata crkva e obratno, sekoj koj ke posaka moze da bide krsten, i da pusi i se i sesto da raboti.
Pa ako e taka vo tvojata crkva ne sum siguren, jas ke ti dadam licnost koja bese vo adventisticka crkva vo veles a se krsti a pusese cigari pa sega vidi. Pred da se krsteva covek ima nekoj lekcii za prouicavanje.

Отсутен baba

• Member
  • Sr. Member
  • *
    • Погледај го Профилот
« Одговори #9 на: Мај 07, 2009, 11:11:46 pm »
Pa ako e taka vo tvojata crkva ne sum siguren, jas ke ti dadam licnost koja bese vo adventisticka crkva vo veles a se krsti a pusese cigari pa sega vidi. Pred da se krsteva covek ima nekoj lekcii za prouicavanje.
Da, crkvata ima pravila i temi za proucuvanje so sekoj koj saka da se krsti. No sekoj posle krstevanjeto ja izgraduva ili ne ja izgraduva svojata vera so Boga. Ako toj koj s ekrstil papotoa pocnal da pusi toa e negova odluka, i zatoa sigurno bil isklucen od clenstvoto na crkvata. I Juda bil Isusov ucenik no znaeme kako zavrsil, se obesil, bidejki negovoto clenstvo vo Hristovata zaednica bila od sebicni pobudi. Ti pisuvas deka si posetuval advent.crkva vo Veles, sega si otisol kaj Evangelistite, se prasuvam koj interes go najde tamu, mozebi sto delat  (paketi) Humanitarna pomos. Sigurno ti najdobro znaes!!!!!!!!!!!!!!

Отсутен fudbaler

• Hero Member
    • Погледај го Профилот
« Одговори #10 на: Мај 08, 2009, 11:37:28 am »
Da, crkvata ima pravila i temi za proucuvanje so sekoj koj saka da se krsti. No sekoj posle krstevanjeto ja izgraduva ili ne ja izgraduva svojata vera so Boga. Ako toj koj s ekrstil papotoa pocnal da pusi toa e negova odluka, i zatoa sigurno bil isklucen od clenstvoto na crkvata. I Juda bil Isusov ucenik no znaeme kako zavrsil, se obesil, bidejki negovoto clenstvo vo Hristovata zaednica bila od sebicni pobudi. Ti pisuvas deka si posetuval advent.crkva vo Veles, sega si otisol kaj Evangelistite, se prasuvam koj interes go najde tamu, mozebi sto delat  (paketi) Humanitarna pomos. Sigurno ti najdobro znaes!!!!!!!!!!!!!!
A od koj interes odis ti vo tvojata crkva ???
Paketcinja mene ne me zanimaat dete da ti e jasno toa kako bel den isti ste site sabotari bidejki i troska mi go rece istoto. ZNaci Evangelska Crkva ne deli paketcinja i isfrlete ja taa ideja od glavata, znaci toa e donacija mislam od Kongresanska crkva od Skopje da se dadat na siromasni luge i se davaat Zosto Bog rekol pomagajte na siromasnite na vdovicite itn.
A sega Evangelska Crkva vo Veles slabo da deli paketcinja toa moze bi go pravi sega Dzimi ne znam a i ne me zanima.
Drugo znaci doticnata osoba za koja ti zboruvam i pred da se krsti pusese cigari i otkako se krsti pusese cigari pa sega ti oceni sto pravel pastorot vo veleskata crkva.
I skoro site koj se krstija vo periodot vo koj jas odev i slusav propovedi od najrazlicni propovednici site maldi skoro ja napusatija crkvata oni sami ili bea iskluceni posle ukoruvanjata i karovite koj sto gi dobivaa.
Ali Bog neka im e na pomos na tie mladi i neka poftorno se vratat vo crkvata toa e moja molitva.

Отсутен alex

• Member
  • Full Member
  • *
  • Пораки: 226
    • Погледај го Профилот
« Одговори #11 на: Мај 08, 2009, 12:22:28 pm »
убаво од твоја страна што сакаш да се вратат младите, и убаво што одиш од искрени побуди во твојата црква , а не заради некоја помош , ти многу пати ни го кажа тоа и мислем дека треба да ти веруваме веќе,а секој што не ти верува,можеби има самиот проблем со довербата во луѓето и Бог.
Верата е посилна од материјалната помош.

Отсутен fudbaler

• Hero Member
    • Погледај го Профилот
« Одговори #12 на: Мај 08, 2009, 02:13:19 pm »
убаво од твоја страна што сакаш да се вратат младите, и убаво што одиш од искрени побуди во твојата црква , а не заради некоја помош , ти многу пати ни го кажа тоа и мислем дека треба да ти веруваме веќе,а секој што не ти верува,можеби има самиот проблем со довербата во луѓето и Бог.
Верата е посилна од материјалната помош.
Toa treba da mu bide jasno na tvojot brat troska. A ne Evangelska i sekoja druga denominacija koja ima dopirni tocki i slicno ucenje kako evangelska da mu bide kako trn vo okoto. E stvarno nema da dozvolam nekoj da me kleveti lazno mene i mojata crkva zosto ima eden stih koj e zapisan vo Jakov 4/11 pa neka go procita.

Отсутен alex

• Member
  • Full Member
  • *
  • Пораки: 226
    • Погледај го Профилот
« Одговори #13 на: Мај 08, 2009, 02:31:10 pm »
па јас го напишав да му се појасни на него и на сите други.
во се што правиш искрено,добронамерно,по Божја волја,те поддржуваме целосно, а ако нешто имаме различно мислење, треба само да го размениме ,а не да се контрираме,вреѓаме и напаѓаме.
Тоа Бог не го бара од нас , нели?
А било троска или некој друг , кој нема понизен и Божји дух во некои
одговори,тоа само значи дека си има проблем со Бог , со својот карактер и треба да си ги пронајде и реши за да напредува во Христа,но со тоа никако не може да се окарактеризира целата црква,како што ние за неколку пакетчиња не можеме да ги оцрниме сите евангелисти,нели? сигурно и во таа црква има многу души што искрено го браат Бог, како и во секоја друга црква.

Отсутен fudbaler

• Hero Member
    • Погледај го Профилот
« Одговори #14 на: Мај 08, 2009, 02:38:32 pm »
па јас го напишав да му се појасни на него и на сите други.
во се што правиш искрено,добронамерно,по Божја волја,те поддржуваме целосно, а ако нешто имаме различно мислење, треба само да го размениме ,а не да се контрираме,вреѓаме и напаѓаме.
Тоа Бог не го бара од нас , нели?
А било троска или некој друг , кој нема понизен и Божји дух во некои
одговори,тоа само значи дека си има проблем со Бог , со својот карактер и треба да си ги пронајде и реши за да напредува во Христа,но со тоа никако не може да се окарактеризира целата црква,како што ние за неколку пакетчиња не можеме да ги оцрниме сите евангелисти,нели? сигурно и во таа црква има многу души што искрено го браат Бог, како и во секоја друга црква.
Tocno ali sepak jas smetam deka ne navrediv nikogo tuku naprotiv rekov deka veruvam deka imam iskreni braka i sestri vo HAC i toa go kazuvam po neznam koj pat.
Jas kontaktiram so nekoj od HAC i si imam dobar razgovor i toa e super, ali so nekoj so koj nemozam da ispadnam na kraj ne sakam da razgovaram zosto nema polza ni pouka od razgovorot tuku samo gnev ke se rodi i toa stvarno ne e dobro za sekoj.
A jas znam mnogu raboti za HAC koj se slucile koj se slucuvaat no nema nikogas jas da gi kazam ova napravija ona napravija vaka bese naka bese. Ima Bog koj e sudija jas ne sum sudija jas sum obicen covek zemjen prav za da kazuvam. Neli ?