Автор Тема: Тројство - Троица...  (Прочитано 13559 пати)

Отсутен Vrata

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Пораки: 610
  • Репутација: +1/-1
    • Погледај го Профилот
Тројство - Троица...
« на: Септември 15, 2009, 11:50:49 pm »
Како го разбирате светото тројство.

Ве молам за библиски аргументирани ставови.

Дали има разлика помеѓу Личностите во Тројството?
ЧУДНИ СЕ ПАТИШТАТА БОЖЈИ!

Отсутен robivek

• Member
  • Hero Member
  • *
  • Пораки: 575
  • Репутација: +0/-5
    • Погледај го Профилот
Одг: Тројство - Троица...
« Одговори #1 на: Септември 16, 2009, 09:33:12 am »
Znaci,ova prasanje se odgovara samo so integralen pristap na Biblijata ( znaci nema samo eden tekst).Klucen moment e prvo da se trgne od toa koi se osnovnite odliki sto mozat da go definiraat poimot licnost.Ova posebno e vazno koga zboruvame za Svetiot Duh.Potoa treba da se vidi koi se karakteristikite na Bozestvoto,i da se zemat predvid Isusovite izjavi vrzani za Negovata licna priroda,( od tipot"koj go videl nego go videl otecot") i Negovite pojavi pred Savle,na Jovan na patmos, transformacijata na Negovata nadvoresnost pred trojcata negovi ucenici na gorata vo prisustvo na Mojsie i Ilija...

Licno smetam deka:
1. Otecot,Sinot i Svetiod Duh imaat bozenstvena priroda

2. Ocigledno e deka sepak TIE SE RAZLIKUVAAT SPORED NIVNATA FUNKCIONALNOST I NACIN NA DELUVANJE. Dokaz: i samiot Isus NIKADE NE GI POVIKUVA UCENICITE DA MU SE MOLAT NEMU LICNO,tuku da mu se obrakaat na otecot vo Negovo ime - za primer ja dal molitvata OCE NAS !!! ( za ovaa rabota zboruva i Duhot na prorostvoto).

ZAKLUCOK: Tie se ednakvi po svojata priroda(site imaat bozenstvena) NO SE RAZLIKUVAAT PO SVOJATA FUNKCIJA . Nie kako stvoreni sustestva,mora da gi zememe vo predvid ovie raboti pri nacinot na naseto odnesuvanje kon Boga,MOLITVATA i t.n.

Отсутен Vrata

• Global Moderator
  • Hero Member
    • Погледај го Профилот
« Одговори #2 на: Септември 16, 2009, 11:39:12 am »
Ајде да почнеме вака:

Кој ја создал земјата?

Битие 1:1,26
Во почеток Бог ги создаде небото и земјата.
И Бог рече: „Да направиме човек во Нашиот лик, според Нашата сличност, и нека владеат над морските риби, над небесните птици и над добитокот - над сета земја - и над сите лазачи што ползат по земјата!”
(издвојувам, СПОРЕД НАШИОТ ЛИК, СПОРЕД НАШАТА СЛИЧНОСТ, значи не мојата туку НАШАТА)

Јован 1:1-3, 14
Во почеток беше Словото, и Словото беше во Бога, и Словото беше Бог.
Тоа беше во почетокот во Бога.
Сè стана преку Него, и ништо, што стана, не стана без Него.
И Словото стана тело и се настани меѓу нас и ја видовме Неговата слава, славата што ја има како Единороден од Таткото - полн со благодат и вистина.
(повторно две лица, Словото - Исус, и Таткото)

Евреите 1:1,2
Бог, Кој од стари времиња, многупати и на многу начини, им зборуваше на нашите татковци преку пророците, во последниве денови ни зборуваше преку Синот,
Кого Го постави за наследник на сè и преку Кого ги создаде и вековите.
(повторно две лица, Бог и Синот)

Еве нешто за Светиот Дух

1 Солунјани: 4:8 Затоа, кој го отфрла тоа, не го отфрла човекот, туку Бога, Кој ви Го дава и Својот Свети Дух.

Јован: 20:22 Кога им го кажа ова, дувна во нив и им рече: „Примете Свети Дух!

Јован: 14:26 а Утешителот, Светиот Дух, Кого Татко Ми ќе Го испрати во Мое име, ќе ве научи сè и ќе ве потсети на сè што ви реков.

Еве мое мислење. Тројството се состои од Бог Отец, Бог Исус, Бог Свети Дух. Ова всушност не се три Бога туку една целина, Еден Бог изразен преку три лица. За односот помеѓу нив можеме да знаеме меногу малку (нашиот мозок тешко може да свари некои работи).

Е сега, во одредено време од историјата секое лице на Бог се јавува и извршува одредена служба.

Отец - Создава, Го одбира Авраам и Израил понатаму за свој народ, дава 10 заповеди, ги вдахновува писателите да ја пишуваат Библијата го испраќа Исус на земјата.

Син - Создава, доаѓа на земјата, живее посветен живот, врши добри дела, ги учи луѓето за небесните вистини, страда и умира заради нашите гревови а за да имаме вечен живот, воскреснува, оди при Таткото, го испраќа Светиот Дух.

Свети Дух - Создава, доаѓа кај оние кои се посветени и го држат учењето дадено претходно (како во стариот така и во новиот завет), помага и дава нова светлина за нештата, не учи на тоа што е грев а што не е за работи кои не се објаснети во Библијата поради тоа што не постоеле во времето кога е пишувана, ни дава сила да издржиме, ќе биде со верните до завршетокот на времето на милоста.

« Последно менување: Септември 16, 2009, 07:22:12 pm Vrata »

Отсутен Maran Ata

• Member
  • Full Member
  • *
  • Пораки: 229
  • Репутација: +2/-0
    • Погледај го Профилот
« Одговори #3 на: Септември 16, 2009, 12:59:49 pm »
Само едно прашање ако може,каде во библијата е кажано дека и Светиот Дух учествувал во создавањето?

Отсутен Vrata

• Global Moderator
  • Hero Member
    • Погледај го Профилот
« Одговори #4 на: Септември 16, 2009, 03:19:26 pm »
Цитат
Само едно прашање ако може,каде во библијата е кажано дека и Светиот Дух учествувал во создавањето

Битие 1:1,2
Во почеток Бог ги создаде небото и земјата.
Земјата беше пуста и празна; темнината се простираше над бездната, и Божјиот Дух се движеше над водите.

Бил присутен на чинот на создавањето, значи создавал.

Јов 33:4
а и мене Божјиот Дух ме создаде, здивот на Сèдржителот ме оживе:

1 Коринтјаните 2:11

Зашто, кој од луѓето знае што е во човекот, освен човечкиот дух, кој е во него? Така никој не знае што има во Бога, освен Божјиот Дух.

Бог создавал, што значи сите создавале (Таткото, Синот и Светиот Дух). Бог е интеграција, сите учествувале при создавањето, а имаат и посебна улога потоа во планот на спасението.

Отсутен Maran Ata

• Member
  • Full Member
  • *
  • Пораки: 229
  • Репутација: +2/-0
    • Погледај го Профилот
« Одговори #5 на: Септември 16, 2009, 04:37:24 pm »
Во ред,благодарам многу за одговорот :smile:

Отсутен Vrata

• Global Moderator
  • Hero Member
    • Погледај го Профилот
« Одговори #6 на: Септември 16, 2009, 04:40:44 pm »
Во ред,благодарам многу за одговорот :smile:

Нема проблем тука сме да се поучуваме.

Ама сеуште немам добиено одговор: Дали постојат разлики  помеѓу лицата на Бог во Тројството?

Отсутен troska

• Member
  • Hero Member
  • *
  • Пораки: 820
  • Репутација: +4/-8
    • Погледај го Профилот
« Одговори #7 на: Септември 16, 2009, 06:55:32 pm »
Библијата потврдува дека: Тројството се состои од три лица, од вечниот отец, Господ Исус Христос и Светиот Дух. Отецот Синот и Светиот Дух се еднакви по природата, во акциите и делата но тоа не е една личност.
Божеството или Тројството се состои од Вечниот Отец, совршен во својата љубов од Господ Исус Христос, Преку кого е создадено и преку кого единствено добиваме опростување на гревовите и откупување од вечната смрт. И Светиот Дух кој е трето лице на Божеството.
Еве неколку стихови кои можеби до сега не сте ги знаеле но зборуваат за сите три личности: Како најпрвин Исуссекогаш ги учел своите следбеници. Одете и научете ги сите народи, крштевајќи ги во името на Отецот, Синот и Светиот Дух Мат. 28,19.Понатаму во 1.Кор.12,4-6 пишува: Дарбите се различни но ДУХОТ е ист. Различни се и службите, но ГОСПОД е ист. Има разлики и во дејствата, но БОГ е ист, кој врши се во сите.
Благодатта на нашиот ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС, и љубовта на БОГА и заедницата на СВЕТИОТ ДУХ да бидат со сите вас! Амин! (2.Кор.13,13).
Еден е ГОСПОД, една е ВЕРАТА, едно е КРШТЕВАЊЕТО. Ефесјаните 4,4-6.
По проведението на БОГА ОТЕЦОТ, преку осветувањето на ДУХОТ за послушност и попрскувањето со крвта на ИСУСА ХРИСТА... 1. ПЕТРОВО 1,2;значи Библијата ни ги открива трите личности. Ако треба уште некои факти тогаш ќе добиете многу познати стихови од Библијата.

Отсутен troska

• Member
  • Hero Member
  • *
    • Погледај го Профилот
« Одговори #8 на: Септември 16, 2009, 06:58:53 pm »
А ако сакате можеме и посебно да разговараме за секоја личност од Божеството па да ни стане уште појасно.

Отсутен Vrata

• Global Moderator
  • Hero Member
    • Погледај го Профилот
« Одговори #9 на: Септември 16, 2009, 07:28:19 pm »
Оваа тема за тројството ја отворив поради следнава изјава

Цитат
BOG OTEC = BOG SIN ( ISUS HRISTOS) = SVETI DUH
    OTEC + SIN +SVETI DUH = BOG JAHVE
Ovie argumenti se opsto prifateni od celiot hristijanski svet i smetam deka nema potreba da gi pojasnuvame ili dokazuvame vo ovaa prilika.

Ова е цитат од робивек, во темата“кога Исус беше положен во гробот дали тројството беше некомплетно“

Јас лично не се согласувам со цитатот, па затоа сакав да поразговараме, да видам дали јас сум во заблуда.

Јас мислам дека

Отецот=Бог Јахве
Синот = Исус Христос
Божји Дух=Свети Дух

Сите се еден Бог, ама со различни улоги на земјата кои се интегрирани и координирани и неможе да отфрлиме никого бидејќи сите се ЕДНО, ЕДЕН БОГ.

Еве кажете ваше милслење на ова поткрепено од Библијата.

Отсутен robivek

• Member
  • Hero Member
  • *
    • Погледај го Профилот
« Одговори #10 на: Септември 16, 2009, 10:34:09 pm »
Цитат
Јас лично не се согласувам со цитатот, па затоа сакав да поразговараме, да видам дали јас сум во заблуда.

Јас мислам дека

Отецот=Бог Јахве
Синот = Исус Христос
Божји Дух=Свети Дух

Imenkata JAHVE vo prevod znaci JAS SUM TOJ STO SUM...toa ime ne e vrzano za nekoja konkretna bozja karakteristika,misija ili funkcija...SO TAA IMENKA BOG DAL EDNO OPSTO IME KOE SE ODNESUVA NA CELOTO BOZESTVO(bidejki nema bibliski dokaz deka e vrzano za nekoja konkretna licnost od Trojstvoto)!!!

Отсутен troska

• Member
  • Hero Member
  • *
    • Погледај го Профилот
« Одговори #11 на: Септември 16, 2009, 11:28:56 pm »
Во почетокот Бог го создаде небото и земјата 1.Мој.1,1. За името Бог во овој текст не е употребен зборот ЈХВХ,туку зборот ЕЛОХИМ што означува Божество во множина. Една верска заедница несакам да ја спомнам велат дека тоа е плурал/множина/мажестик, но во Библијата секогаш на Бога се обраќаме со ТИ, а не со вие.

Отсутен robivek

• Member
  • Hero Member
  • *
    • Погледај го Профилот
« Одговори #12 на: Септември 17, 2009, 12:43:58 am »
Цитат
Во почетокот Бог го создаде небото и земјата 1.Мој.1,1. За името Бог во овој текст не е употребен зборот ЈХВХ,туку зборот ЕЛОХИМ што означува Божество во множина. Една верска заедница несакам да ја спомнам велат дека тоа е плурал/множина/мажестик, но во Библијата секогаш на Бога се обраќаме со ТИ, а не со вие.
TOCNO TAKA !!!

Отсутен dejan1888

• Full Member
  • Пораки: 124
  • Репутација: +1/-0
    • Погледај го Профилот
    • The Advent Truth
« Одговори #13 на: Декември 21, 2009, 04:46:17 pm »

1 Moj. 42, 30: ,,Човекот (Јосиф), кој е ГОСПОДАР на онаа земја – рекоа – ни зборуваше остро и не обвини како согледувачи,,

Зборот ,,Господар,, на еврејски е АДОНИМ, што е во плурал (множина). Ако ЕЛОХИМ докажува дека Бог е составен од повеќе лица, тогаш и АДОНИМ докажува дека Јосиф е составен од повеќе лица. Сигурно нема да се сложиш.
Вистината е дека ЕЛОХИМ е плурал мажестик и се однесува на Бог Таткото. Ако си адвентист читај што вели Елен Вајт:
,,Меѓутоа, кога Бог (за време на создавањето) му рекол на Својот Син: ,,Да создадеме човек според нашиот лик,,, Сотоната му станал љубоморен на Исус,, Рани списи 155

Читајте во Патријарси и пророци првите неколку поглавја (и ако ја имате книгата ,,Историја на откупувањето,,) и ќе видите дека Елен Вајт секогаш во создавањето зборува само за две суштества, Таткото и Синот. 

Отсутен robivek

• Member
  • Hero Member
  • *
    • Погледај го Профилот
« Одговори #14 на: Декември 21, 2009, 05:01:38 pm »
Цитат
1 Moj. 42, 30: ,,Човекот (Јосиф), кој е ГОСПОДАР на онаа земја – рекоа – ни зборуваше остро и не обвини како согледувачи,,

Зборот ,,Господар,, на еврејски е АДОНИМ, што е во плурал (множина). Ако ЕЛОХИМ докажува дека Бог е составен од повеќе лица, тогаш и АДОНИМ докажува дека Јосиф е составен од повеќе лица. Сигурно нема да се сложиш.
Вистината е дека ЕЛОХИМ е плурал мажестик и се однесува на Бог Таткото. Ако си адвентист читај што вели Елен Вајт:
,,Меѓутоа, кога Бог (за време на создавањето) му рекол на Својот Син: ,,Да создадеме човек според нашиот лик,,, Сотоната му станал љубоморен на Исус,, Рани списи 155

Читајте во Патријарси и пророци првите неколку поглавја (и ако ја имате книгата ,,Историја на откупувањето,,) и ќе видите дека Елен Вајт секогаш во создавањето зборува само за две суштества, Таткото и Синот.

Slisaj Dejan,Open mind ili kako i da se pretstavuvas na ovoj forum: PRED SE DOLZEN SI DA ODGOVORIS NA PRASANJATA STO TI BEA PREDHODNO POSTAVENI...a ako ne se sekavas,eve nakratko:

DALI TI DEJANE,SPORET TVOJATA VERA VO BOGA,SE IZJASNUVAS DEKA SI HRISTIJANIN?
DALI SI HRISTIJANIN???
DA ILI NE ?