Автор Тема: Тројство - Троица...  (Прочитано 13559 пати)

Отсутен troska

• Member
  • Hero Member
  • *
  • Пораки: 820
  • Репутација: +4/-8
    • Погледај го Профилот
Одг: Тројство - Троица...
« Одговори #30 на: Декември 24, 2009, 10:59:17 am »
Еден совет: Те молам не мудрувај повеќе затоа што уште подалеку ќе заминеш од вистината. А Елен Вајт се убаво си пишува, само ти сакаш да си тумачиш по свое и да си ги прилагодиш нејзините збборови кон твоето размислување.

Отсутен dejan1888

• Full Member
  • Пораки: 124
  • Репутација: +1/-0
    • Погледај го Профилот
    • The Advent Truth
« Одговори #31 на: Декември 24, 2009, 11:28:27 am »
Еден совет: Те молам не мудрувај повеќе затоа што уште подалеку ќе заминеш од вистината. А Елен Вајт се убаво си пишува, само ти сакаш да си тумачиш по свое и да си ги прилагодиш нејзините збборови кон твоето размислување.

A zosto nikoj od vas ne mi ja pokaze vistinata? Celo vreme me obvinuvate deka sum zastranil a jas vi dadov eden kup dokazi. Nikoj od vas ne se ni obide da gi komentira. Vi dadov dokazi deka vo pocetokot adventistite ne veruvaa vo trojstvo i nikoj od vas ne kaza nitu zbor. Zosto? Dali zatoa sto znaete deka toa e vistina?

I vo sto jas mudruvam? Iznesov jasno deka Utesitelot e licno ISUS HRISTOS preku Svojot Svet Duh. Ako ne e taka obrazlozi. Ako pak ne znaes ne se mesaj, ostavi mozebi drugite znaat.

Отсутен troska

• Member
  • Hero Member
  • *
    • Погледај го Профилот
« Одговори #32 на: Декември 24, 2009, 11:38:39 am »
Те молам кази кое учење го застапуваш.
1) Дали Исус е Бог кој е од вечноста, и кој не е создаден?
2) Дали Светиот Дух е Бог , и дали е посебна личност?
3)Дали Таткото е Бог?
4Или дали мислиш дека тоа е еден Бог, кој се служи со сите овие имиња?

Отсутен open mind

• Hero Member
  • Пораки: 604
  • Репутација: +2/-0
    • Погледај го Профилот
« Одговори #33 на: Декември 24, 2009, 11:48:19 am »
Ovde se javuva istiot duh koj go obvini evreinot Sinot Bozji bez dokazi, duri i go raspna, istiot toj duh vo drugo telo koj go napadna evreinot Pavle i go odnese na sud, go obvini, no bez dokazi, istiot toj duh koj gi progoni site drugi evrei od prvata generacija na sledbenici na evreinot Sinot Bozji. Toj ist duh do denes menuva forma, gi koristi coveckite tela za da ja napadne vistinata, no celta e ista: da se negira se ona shto izleglo od Boga, da se negiraat negovite fakti, da se namali nivnata vrednost i da se sprotistavi na sekoe covecko telo koe go nosi Bozjiot zbor. Za zal i denes ima covecki tela koi se slugi na toj duh, koj se sprotistavuvaat na faktite so negiranje, ignoriranje, namaluvanje na vrednosta na Bozjite zborovi, kako i na licen napad bez fakti na teloto koi gi iznesuva Bozjite zborovi. "Ako ne ti se dopagja pesnata, iskluci go radioto" - principot. No, Sevishniot ne moze da se ignorira. Poarno denes da se soocime so negovite fakti i da se nauci pouka koja treba sekoj licno da ja sprovede vo svojot zivot, otkolku pokasno, kade povtorno ke se soocime so istite situacii i prashanja na forumov. Povlekuvanjeto e znak na slabost, nemanje adgumenti. I toa ne e nishto losho. Loshoto e shto ne se saka da se vidat argumentite, da se analiziraat samokriticki, da se sprovedat vo delo ako se ispravni, zoshto tie baraat promena na karakterot na covekot. Lugjeto ne sakaat promeni, tuku lezarnost.

Отсутен dejan1888

• Full Member
    • Погледај го Профилот
    • The Advent Truth
« Одговори #34 на: Декември 24, 2009, 12:01:55 pm »
Те молам кази кое учење го застапуваш.
1) Дали Исус е Бог кој е од вечноста, и кој не е создаден?
2) Дали Светиот Дух е Бог , и дали е посебна личност?
3)Дали Таткото е Бог?
4Или дали мислиш дека тоа е еден Бог, кој се служи со сите овие имиња?

Добро, можеби не бев доволно јасен. Ако е така се извинувам. Еве што јас верувам:

1. Постои само еден единствен Бог кој е извор на се што постои. Тој е Царот и врховниот Господар на вселената. Тој Бог е Бог Таткото (1 Кор. 8, 6; Јован 17, 3 ...)
2. Исус Христос е единствениот роден Син Божји. Тој не е создаден туку роден. По одлука на Неговиот Татко Исус е земен во небесниот совет и назначен за исполнувач на Татковата волја. Исус е тој преку Кого Бог создаде се што е на небото и земјата. Сепак, како Син Исус е втор во вселената. (Јов. 1, 1-14; 3, 16; Пословици 8, 22-30; Пословици 30; 4; Михеј 5, 2; 1 Кор. 8, 6; Патријарски и Пророци првото поглавје итн.).
3. Светиот Дух е Духот на Таткото и Синот. Тој е нешто повеќе од некаква безлична сила но не е суштество одвоено од нив како што учи доктрината за тројството. Духот е тој преку кого Таткото и Синот се сеприсутни во вселената. Тие се две суштества кои седат на небесниот престол во небесното светилиште, но преку Нивниот Дух се присутни насекаде. Веројатно никогаш не ќе бидеме во состојба да разбереме точно што е Духот. (Рим. 8, 9; Пс. 139, 7 итн) 

Отсутен troska

• Member
  • Hero Member
  • *
    • Погледај го Профилот
« Одговори #35 на: Декември 24, 2009, 12:22:41 pm »
Што е разликата помеѓу создаден и роден? И на кој начин е роден како ние што се раѓаме ли?Значи Исус е вториот после Отецот, а не е Првиот и последниот, алфа и омега.

Отсутен open mind

• Hero Member
    • Погледај го Профилот
« Одговори #36 на: Декември 24, 2009, 12:38:57 pm »
Troshka, eve eden iteresen podatok. Tekstot dole e na originalen evrejski, a toj e istiot tekst na makedonski:
” Во почеток Бог ги создаде небото и земјата.” – 1 Mojseeva 1:1

.ץראה תאו ,םיימשה תא ,םיהולא ארב ,תישארב

Zapazi go cetvrtiot zbor, podvlecen, sostaven od dve bukvi. Vo evrejskata alefbeth (azbuka), toa se prvata bukva i poslednata bukva (ona shtoti referirash na grcki alfa i omega; Nebesniot Tatko i Sinot Bozji ne koristele grcki jazik). Celata recenica ima 7 zborovi. Ako zemesh deka eden zbor e 1000 godini, ke dobiesh deka otprilika 4000 godini od sodzavanjeto, Prviot i Posledniot se ima pojaveno. Od negovoto doagjanje pa do kraj ima ushte 2000 godini i 1000 carstvo. Ushte vo prvata recenica Sevishniot ni kazuva za Prviot i Posledniot.

Ova samo za informacija.

Отсутен dejan1888

• Full Member
    • Погледај го Профилот
    • The Advent Truth
« Одговори #37 на: Декември 24, 2009, 12:56:47 pm »
Што е разликата помеѓу создаден и роден? И на кој начин е роден како ние што се раѓаме ли?Значи Исус е вториот после Отецот, а не е Првиот и последниот, алфа и омега.

Создаден значи направен од метерија која не е дел од оној кој создава. Такви се ангелите и човекот. Роден значи дека поседува иста природа со оној кој раѓа. Исус како роден од Бога ги поседува сите Негови особини, т.е. е божествено суштество. Веќе дадов цитат од сестра Вајт каде таа јасно прави разлика меѓу роден и создаден:

„Комплетна жртва беше направена; зошто Бог толку го возљуби светот, што Го даде СВОЈОТ ЕДИНОРОДЕН СИН - не СОЗДАДЕН СИН, како што се ангелите, нити ПОСВОЕН СИН, каков што е грешникот кому му е простено, ТУКУ СИН РОДЕН СПОРЕД СЛИКАТА НА ТАТКОВАТА ЛИЧНОСТ...” Signs of the Times, may 30, 1895

Веруваш ли во она што го пишува Елен Вајт? Ако сакаш можам да ти дадам и други докази, како на пример од Елет Вагонер, човекот преку кого Бог во 1888 година ни ја даде пораката за Христовата праведност.

Дали е роден како што се раѓаме ние? Не. Бог нема жена. Библијата не ни открива како е Исус роден и затоа не треба да се обидуваме да го објасниме тоа. Еве како тоа го објасни еден од адвентните пионери, Уриа Смит:

„Така изгледа дека преку некаков божествен импулс или прцес, НЕ ПРЕКУ СОЗДАВАЊЕ, познат само на Сезнајниот и можен само за Семоќниот, Божјиот Син се роди„ Уриа Смит „Гледајќи на Христа„ 10

Исто така, веќе дадов цитати во кои јасно се гледа дека Исус е веднаш после неговиот Татко. Библијата на повеќе места го нарекува Таткото Бог на Исуса Христа. Читај Евреите 1 глава. Еве ги уште еднаш цитатите од Елен Вајт:

„Bog e moralniot upravitel i Tatko. Toj e Zakonodavecot” 12MR 208 Значи Бог Таткото е Законодавецот.
„Bozjiot Sin beсe sledniot vo avtoritet po golemiot Zakonodavec” RH Dec. 17, 1872 Исус е веднаш после законодавецот, значи втор.
„Hristos e nasiot primer. Toj bese vednas posle Boga vo nebesnite dvorovi, no dojde na ovaa zemja za da zivee megu lugeto” Notebook Leaflets from the Elmshaven Library, vol. 1, pag. 114. 115 – Letter 48, 1902. 

Отсутен dejan1888

• Full Member
    • Погледај го Профилот
    • The Advent Truth
« Одговори #38 на: Декември 24, 2009, 01:05:23 pm »
Uste nesto vo vrska so temata. Vo knigata „ASD veruvaat...” na str. 41, pisuva: „Vo coveckite organizacii finalniot avtoritet pociva na edno edinstveno lice - predsedatel, car ili premier. Vo Bozestvoto, finalniot avtoritet pociva vrz site tri negovi clenovi”.
Znaci, spored adventistickite teolozi, vselenata ja upravuva triclen odbor. Ne postoi eden vrhoven upravitel, tuku tri. Da vidime.
Biblijata:

„Kako Jehova, Vrhovniot Upravitel, Bog ne mozel licno da komunicira so gresniot covek, no Toj tolku mnogu go ljubel svetot sto Go pratil Isusa vo nasiot svet za da se otkrie Sebesi” 9MR 122
„Gospodarot na vselenata vo Svojot dobrotvoren potfat ne bil sam.” Patrijarsi i proroci str. 34
„Toj, koj mozese da gi potikne Bozjite angeli protiv svojot Vrhoven vodac i protiv Negoviot Sin, nivniot ljuben komandant, i da ja privlece nivnata simpatija na sebe, e sposoben za sekakva izmama” RH Aug. 18, 1874

Zabelezete deka Isus ne e Vrhovniot vodac, tuku Negoviot Sin. Samo edno sustestvo e Vrhoven vodac a toa e Bog Tatkoto. Ne postojat tri vrhovni vodaci kako sto uci doktrinata za trojstvoto.

Отсутен troska

• Member
  • Hero Member
  • *
    • Погледај го Профилот
« Одговори #39 на: Декември 24, 2009, 01:40:09 pm »
Море деан што ми потцртуваш , и ми кажуваш оригинален и неоригинален текст.Како да Бог немал сила да ја сочува Библијата онака како што треба. Не ме терај нешто да разберам кое  што ни ти самиот а и ни Бог не може да ти го разбере.
По оваа тема немам намера веќе да пишувам. Да е некој од друга верска заедница би го разбрал и би останал да правам муабет. Но ти познавајќија правата вистина бегаш од неа и си ствараш некое твое лично мислење е со таков човек нема ама никаква полза да се дискутира. И затоа прекинувам да пишувам по оваа тема, затоа што мислам дека зборувајќи по оваа тема јас во најмала рака се израмнувам со Бог , дури и сакам да бидам поголем од Него. И затоа јас се повлекувам . А ти ако сакаш објаснувај го Бога.

Отсутен dejan1888

• Full Member
    • Погледај го Профилот
    • The Advent Truth
« Одговори #40 на: Декември 24, 2009, 01:43:29 pm »
Море деан што ми потцртуваш , и ми кажуваш оригинален и неоригинален текст.Како да Бог немал сила да ја сочува Библијата онака како што треба. Не ме терај нешто да разберам кое  што ни ти самиот а и ни Бог не може да ти го разбере.
По оваа тема немам намера веќе да пишувам. Да е некој од друга верска заедница би го разбрал и би останал да правам муабет. Но ти познавајќија правата вистина бегаш од неа и си ствараш некое твое лично мислење е со таков човек нема ама никаква полза да се дискутира. И затоа прекинувам да пишувам по оваа тема, затоа што мислам дека зборувајќи по оваа тема јас во најмала рака се израмнувам со Бог , дури и сакам да бидам поголем од Него. И затоа јас се повлекувам . А ти ако сакаш објаснувај го Бога.

Troska, toj post e na OPEN MIND a ne moj.

Отсутен dejan1888

• Full Member
    • Погледај го Профилот
    • The Advent Truth
« Одговори #41 на: Декември 24, 2009, 01:47:32 pm »

Troska, ne davam jas svoe licno mislenje tuku ja citiram Biblijata i Duhot na Prorostvoto, plus adventnite pioneri. A kakov muabet napravi ti so mene? Jas ne vidov dokazi od Biblijata ili Elen Vajt. Se sto vidov se samo napaganja deka sum zabegal. Toa li e muabet? Se prasuvam dali na ovoj forum postoi nekoj koj makar znae da muabeti  :confused: 

Отсутен open mind

• Hero Member
    • Погледај го Профилот
« Одговори #42 на: Декември 24, 2009, 01:55:08 pm »
Troshka, ako aludirash na mojot posleden post (za alfa i omega), jas vo nikoj slucaj ne ti mislev negativno, tuku naprotiv sakav da podrzam ona shto ti velish deka Sinot Bozji e Prv i Posleden, shto go pishuva i vo Otkrovenie 1:8, kade prvite zborovi iskazani od Boga vo prvata kniga gi podrzuvaat prvite zborovi na Sinot Bozji vo poslednata kniga. Se nadopolnuvaat eden na drug.

Interesna informacija e zatoa shto Bog veke odnapred znael shto ke se sluci i imal reshenie. Toa samo pokazuva kolkava e Negovata mudrost.

Izvini ako si me razbral pogreshno. Jas toa go dadov samo kako informacija podrzana na tvojot tekst. Iskreno, te pocituvam zatoa shto iako imame razlicni mislenja, sepak so argumenti i seriozni prashanja i odgovori postavuvash postovi.

Отсутен dejan1888

• Full Member
    • Погледај го Профилот
    • The Advent Truth
« Одговори #43 на: Декември 25, 2009, 05:06:21 pm »

Troska eve nekolku citati od Elen Vajt vo vrska so alfa i omega, prviot i posledniot:

"Site golemi vistini na Biblijata se obedinuvaat vo Hrista... Neka Hristos bide predstaven kako ALFA I OMEGA, POCETOKOT I SVRSETOKOT NA SLAVNIOT PLAN NA SPASENIETO."Ev. 485
"Sekogas koga trosime sredstva na nesto treba da se trudime da ja tvorime voljata na ONOJ KOJ E ALFA I OMEGA NA SITE HRISTIJANSKI STREMEZI" 9T 48
"...da ja ispolnime voljata na Onoj Koj e ALFA I OMEGA NA ZDRASTVENO MISIONARSKOTO DELO" RH May 5, 1904

Kako sto mozes da vidis Elen Vajt Go prestavuva Hrista kako Alfa i Omega, Prviot i Posledniot vo ramkite na planot na spasenieto a nikako kako Onoj Koj e Vrhoven Upravitel na vselenata.

Отсутен robivek

• Member
  • Hero Member
  • *
  • Пораки: 575
  • Репутација: +0/-5
    • Погледај го Профилот
« Одговори #44 на: Декември 26, 2009, 09:10:25 am »
Цитат
Troska eve nekolku citati od Elen Vajt vo vrska so alfa i omega, prviot i posledniot:

"Site golemi vistini na Biblijata se obedinuvaat vo Hrista... Neka Hristos bide predstaven kako ALFA I OMEGA, POCETOKOT I SVRSETOKOT NA SLAVNIOT PLAN NA SPASENIETO."Ev. 485
"Sekogas koga trosime sredstva na nesto treba da se trudime da ja tvorime voljata na ONOJ KOJ E ALFA I OMEGA NA SITE HRISTIJANSKI STREMEZI" 9T 48
"...da ja ispolnime voljata na Onoj Koj e ALFA I OMEGA NA ZDRASTVENO MISIONARSKOTO DELO" RH May 5, 1904

Kako sto mozes da vidis Elen Vajt Go prestavuva Hrista kako Alfa i Omega, Prviot i Posledniot vo ramkite na planot na spasenieto a nikako kako Onoj Koj e Vrhoven Upravitel na vselenata.

Kako prvo,zemajki predvid deka se izjasnuvas kako adventist koj go koristi (a veruvam i pocituva pisaniot materijal od Vajt vodena od Bozjiot prorocki Duh) togas ne bi trebalo da imas problem so slednive dve konstatacii:

1. Duhot na prorstvoto NIKOGAS NE E KONTRADIKTOREN VO PISUVANITE PORAKI i pokraj toa sto nekoi raboti mozat da bidat upotrebeni vo razlicen kontekst...GENERALNATA PORAKA E SEKOGAS ISTA I NEPROMENLIVA

2. Elena Vajt samata za sebe izjavuva deka nejziniot materijal NE PRETSTAVUVA ZAMENA ZA BIBLIJATA,tuku e eden vid POMALO SVETLO koe sto upatuva kon POGOLEMOTO.Toa znaci deka celokupniot nejzin materijal NIKADE NE OTKRIVA A NITU POSOCUVA NEKOJA NOVA" BIBLISKA" VISTINA A KOJA NE E ZAPISANA VO Svetoto pismo !!!

A sega da se vratime na tvoite argumenti:

1. Kako sto moze da se vidi od samite citati,Isus e pretstaven kako alfa i omega vo tri razlicni konteksta,a ti si zemas za pravo da napravis zaklucok samo vrz osnova na tretiot citat kade sto Isus e posocen kako "prviot i posledniot za planot na spasenieto" !!!
Toa e problem bidejki drugite dva primera,dokolku se drzneme da go rangirame Hrista SAMO VRZ OSNOVA NA OVIE CITATI, Nego go stavaat na drasticno ponizok rang : vo sferata na  zdravstvenata reforma i hristijanskite  stremezi.I dvete zoni se tipicni za coveckiot rod, koj sto moze,ima kapacitet da gi menagira i samiot !!!

2. Edinstveniot odgovor na ovaa dilema so posocenite citati e deka ISUS E PRVIOT I POSLEDNIOT VO SE - I VO KOSMICKI DIMENZII A SE RAZBIRA I ZA SE STO SE ODNESUVA NA ZEMJATA I COVEKOT VOOPSTO !

3. Klucen argument sto ja isklucuva vo celost tvojata teza e BIBLISKIOT IZVESTAJ OD OTKROVENIE 1 glava.Tuka no i bilo kade niz biblijata,NE SE NAGOVESTUVA POINAKVO INTERPRETIRANJE NA IZRAZITE " ALFA I OMEGA i PRV I POSLEDEN".
E sega kazi ni no te molam prehodno dobro da razmislis: dali vernite hristijani  niz istorijata, koi sto go citale Svetoto pismo,MOZELE DA ZAKLUCAT DEKA ISUS SO SVOJATA IZJAVA VO OTKROVENIE SAKA DA KAZE DEKA E PRV I POSLEDEN SAMO VO PLANOT NA SPASENIETO,MISIONSTVOTO ILI HRISTIJANSKITE STREMEZI ?
Dodeka razmisluvas,zemi go vo predvid i Isusoviot odgovor na apostolot koj baral da go vidi SAMO USTE OTECOT - "Tolku vreme sum so tebe i uste li ne me vide..." i " Jas i Otecot SME EDNO...koj me vide Mene go vide i Otecot"
Veruvam deka sepak ne mozes a da ne se slozis so faktot DEKA TAKVO NESTO TIE NE BI MOZELE DA ZAKLUCAT !!! Edinstvena opcija im bila da ja prifatat taa bibliska realnost !!! A kako sto i predhodno navedov,Duhot na prorostvoto VO NIKOJ SLUCAJ NE JA MENUVA TAA  GENERALNA SLIKA ZA HRISTA...ednostavno ja doprecizira i upotrebuva vo kontekst sto na lugeto ke im go doblizi i pojasni Hristoviot angazman i ucestvo vo nivniot sekojdneven zivot !

OPST ZAKLUCOK: Toa znaci deka ISUS OTSEKOGAS BIL I KE BIDE TOA STO SAMIOT ZA SEBE GO IZJAVIL - "ALFA I OMEGA", "PRVIOT I POSLEDNIOT" VO KOSMICKI DIMENZII !!!