Автор Тема: Дали е добро да пиеме кафе?  (Прочитано 2239 пати)

Отсутен Vrata

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Пораки: 610
  • Репутација: +1/-1
    • Погледај го Профилот
Дали е добро да пиеме кафе?
« на: Септември 29, 2009, 01:16:29 am »
Кои се корисностите а кои штетните дејства од кафето и производите кои содржат кофеин?
ЧУДНИ СЕ ПАТИШТАТА БОЖЈИ!

Отсутен fudbaler

• Hero Member
  • Пораки: 581
  • Репутација: +2/-0
    • Погледај го Профилот
Одг: Дали е добро да пиеме кафе?
« Одговори #1 на: Септември 29, 2009, 04:29:43 pm »
Кои се корисностите а кои штетните дејства од кафето и производите кои содржат кофеин?
Pa ako premine vo zavist e stetno se.
Jas slusnav deka ima Adventisti koj pijat i kafe i Coca Cola.

Отсутен Maran Ata

• Member
  • Full Member
  • *
  • Пораки: 229
    • Погледај го Профилот
« Одговори #2 на: Септември 29, 2009, 04:59:03 pm »
Не е работата дали адвентистите пијат,јадат или пак прават нешто што не е дозволено,тие не ни се мерило,туку дали Божјите преставници на земјава треба да го прават тоа-престапи на некој начин(конкретно во случајов,пиење на кафе!)?

Отсутен baba

• Member
  • Sr. Member
  • *
  • Пораки: 297
  • Репутација: +0/-4
    • Погледај го Профилот
« Одговори #3 на: Септември 29, 2009, 05:30:19 pm »
Не е работата дали адвентистите пијат,јадат или пак прават нешто што не е дозволено,тие не ни се мерило,туку дали Божјите преставници на земјава треба да го прават тоа-престапи на некој начин(конкретно во случајов,пиење на кафе!)?
Maran ata neka pojasne koi se tie Bozji prestavnici koga ,,adventistite ne bile merilo,,???

Отсутен robivek

• Member
  • Hero Member
  • *
  • Пораки: 575
  • Репутација: +0/-5
    • Погледај го Профилот
« Одговори #4 на: Септември 29, 2009, 06:39:30 pm »
Definitivno kafeto i koka kolata se stetni i ne treba da se konzumiraat...POSTOI BIO-KAFE,NAPRAVENO OD ZDRAVI ZITARICI A SE PRIGOTVUVA NA IST NACIN ( go ima vo prodavnicite na VITALIJA) !!!  Vkusot e poinakov,ama moze da se iskoristi kako materijal za "fildgan muabet" koga ke ti dojde nekoj gostin sto ne e mnogu vo tek so zdrav nacin na zivot,PA KE MOZES BAREM DA OTVORIS INTERESNA TEMA ZA DISKUSIJA.

Отсутен Vrata

• Global Moderator
  • Hero Member
    • Погледај го Профилот
« Одговори #5 на: Септември 29, 2009, 08:59:31 pm »
ок да кажеме дека не е добро ако го пиеме кафето ако претставува задоволство, но што да правиме ако имаме потреба да испиеме кафе, за да се покачи притисокот, да не освежи... ???

Отсутен robivek

• Member
  • Hero Member
  • *
    • Погледај го Профилот
« Одговори #6 на: Септември 29, 2009, 09:31:43 pm »
Цитат
ок да кажеме дека не е добро ако го пиеме кафето ако претставува задоволство, но што да правиме ако имаме потреба да испиеме кафе, за да се покачи притисокот, да не освежи..

1. Pritisokot najdobro se regulira so vnesuvanje na dovolni kolicini na voda...osobeno ako imate nisok pritisok...ispijte golema kolicina na voda i potoa izmerete go povtorno...ke se iznenadite od rezultatot

2. Kafeto NE MOZE DA VE OSVEZI !!! Toj efekt ke go dobies so prirodna limonada so malku med ili ovosen seker ( fruktoza)...

Отсутен fudbaler

• Hero Member
    • Погледај го Профилот
« Одговори #7 на: Септември 30, 2009, 12:07:56 pm »
Цитат
ок да кажеме дека не е добро ако го пиеме кафето ако претставува задоволство, но што да правиме ако имаме потреба да испиеме кафе, за да се покачи притисокот, да не освежи..

1. Pritisokot najdobro se regulira so vnesuvanje na dovolni kolicini na voda...osobeno ako imate nisok pritisok...ispijte golema kolicina na voda i potoa izmerete go povtorno...ke se iznenadite od rezultatot

2. Kafeto NE MOZE DA VE OSVEZI !!! Toj efekt ke go dobies so prirodna limonada so malku med ili ovosen seker ( fruktoza)...

Jas ke ti kazam deka so toa sto ke ispies poveke voda ke si nastetis poveke. Prvo ako ja pretras so voda ke te boli stomakot za da spasis edna bolka otvaras druga rana. Jas imam nizok pritisok i jas kolku so pijam voda doma nikoj ne pie tolku i pak e nizok i resenie ima li ??? I daj ne se fakajte za vodata.

Отсутен Vrata

• Global Moderator
  • Hero Member
    • Погледај го Профилот
« Одговори #8 на: Септември 30, 2009, 01:42:17 pm »
Добро да не се оддалеќиме од темата. Вода треба да се пие од 1.5 до 2 л дневно и тоа на повеќе пати по малку.

Но тука прашањето е за употребата или не на кафето. Ајде да поставиме еден хипотетичен пример. Се наоѓате во завршна фаза од изработката на некој проект или во вашата работа и тоа подразбира зголемено работно време можеби и по повеќе од 12 часа дневно.

Што е поголема грешка да се напиете кафе или да бидете целосно исцрпени?

Отсутен robivek

• Member
  • Hero Member
  • *
    • Погледај го Профилот
« Одговори #9 на: Септември 30, 2009, 02:32:30 pm »
Цитат
Добро да не се оддалеќиме од темата. Вода треба да се пие од 1.5 до 2 л дневно и тоа на повеќе пати по малку.

Но тука прашањето е за употребата или не на кафето. Ајде да поставиме еден хипотетичен пример. Се наоѓате во завршна фаза од изработката на некој проект или во вашата работа и тоа подразбира зголемено работно време можеби и по повеќе од 12 часа дневно.

Што е поголема грешка да се напиете кафе или да бидете целосно исцрпени?

1. ne se odalecuvame od temata...kafeto e alternativa za nizok pritisok,NO ISTO TAKA I GOLEMA KOLICINA VODA ISPIENA ODEDNAS!!! ( ne pravime muabet za sekojdnevna potreba od voda do 2 litra)

2. Znaes,od sustinska vaznost e vremeto da go organizirame pravilno i da barame od Boga vodstvo vo sekoja rabota...ili proekt !!! Bog moze da go odrzi naseto telo vo normalna rabotna sostojba i BEZ DODATNI STIMULANSI kako sto e kafeto...

3.KAFETO ,NE MOZE REALNO DA JA NAMALI VASATA ISCRPENOST!!! Stanuva zbor za klasicen virtuelen efekt vrz nervniot sistem ... :17no:

Отсутен troska

• Member
  • Hero Member
  • *
  • Пораки: 820
  • Репутација: +4/-8
    • Погледај го Профилот
« Одговори #10 на: Октомври 15, 2009, 08:42:13 am »
Се сложувам со Робивек. Се некако си наоѓаме работи кои не се во ред и со нив наоѓаме оправдување како што е во овој случај кафето.
Ќе најдеме оправдување и за оние шофери кои возат и повеќе саати од дозволеното. И си пијат кафиња. Точно е тоа дека кафето делува стимулативно на нервите. Во прв момент навистина ве освежува кофеинот но после дејството нервите олабавуваат а со тоа и телото, срцето поттикнато од кофеинот од брзо чукасње олабавува ве фаќа дремка и затоа еве ќе го земиме случајот со шоферите се случуваат и многу сообраќајки предизвикани од штетното дејство на кафето.
Си играме со кафето.Кофеинот организмот го изместува од нормала и нормално функционирање. Сакаме со сила да предизвикаме освежување и зголемен притисок. Вода, чист воздух, сончева светлина,овошје, зеленчук.житарици, зрнеста храна, ете ти регулатори на нискиот притисок и за секоја болест која ја имаме во нас.

Отсутен Maran Ata

• Member
  • Full Member
  • *
  • Пораки: 229
    • Погледај го Профилот
« Одговори #11 на: Октомври 15, 2009, 09:44:42 am »
Јас имам низок притисок и знаете ли со што ми се покачува,во чашка јогурт ке ставам сол и така ке го испијам....ке се изненадите од резултатот!!!!(а тоа ми  го кажа едно медицинско лице)Пробајте :jfj:

Отсутен stranec

• Member
  • Jr. Member
  • *
  • Пораки: 64
  • Репутација: +0/-0
    • Погледај го Профилот
« Одговори #12 на: Ноември 29, 2009, 01:29:38 pm »
Мојата сопруга повремено имаше проблем со нискиот притисок. Кога ќе отидевме на лекар нејзината докторка ниту ќе и препорачаше кафе ниту пак таблети детаминт кои ги имаше порано, мислам дека повеќе не се произведуваат. Да, кафето моментално го покачува  крвниот притисок затоа што кофеинот од кафето му дава вештачки потстрек на срцето, но по завршувањето на дејството на кофеинот срцето се заморув и притисокот паѓа уште повеќе и од претходно. Тоа е исто така како на коњ кој не може да ја извлече колата на угорница ќе почнеме да го удираме со камшакот и тој е приморан да успее, но откако ќе ја накачи угорницата после не ќе може повеќе да ја влечи колата ни по равница. Само би сакал да знам која личност го излечила трајно притисокот со кафе, а јас ќе ви кажам за многу кои си ја влошиле својата состојба со кафето. Кој сака да го регулира притисокот, било да е висок или низок, нека држи диета со интегрален ориз. Нека со денови јаде интгрални ориз подготвуван на разни начини со разни комбинации. Со се со што тој може да се комбинира. И за доручок и за ручок и за вечера, и ќе му се регулира притисокот. Проверете ја мојата приказна ако сакате навистина да си го подобрите притисокот.

Отсутен fudbaler

• Hero Member
    • Погледај го Профилот
« Одговори #13 на: Ноември 29, 2009, 10:16:38 pm »
Мојата сопруга повремено имаше проблем со нискиот притисок. Кога ќе отидевме на лекар нејзината докторка ниту ќе и препорачаше кафе ниту пак таблети детаминт кои ги имаше порано, мислам дека повеќе не се произведуваат. Да, кафето моментално го покачува  крвниот притисок затоа што кофеинот од кафето му дава вештачки потстрек на срцето, но по завршувањето на дејството на кофеинот срцето се заморув и притисокот паѓа уште повеќе и од претходно. Тоа е исто така како на коњ кој не може да ја извлече колата на угорница ќе почнеме да го удираме со камшакот и тој е приморан да успее, но откако ќе ја накачи угорницата после не ќе може повеќе да ја влечи колата ни по равница. Само би сакал да знам која личност го излечила трајно притисокот со кафе, а јас ќе ви кажам за многу кои си ја влошиле својата состојба со кафето. Кој сака да го регулира притисокот, било да е висок или низок, нека држи диета со интегрален ориз. Нека со денови јаде интгрални ориз подготвуван на разни начини со разни комбинации. Со се со што тој може да се комбинира. И за доручок и за ручок и за вечера, и ќе му се регулира притисокот. Проверете ја мојата приказна ако сакате навистина да си го подобрите притисокот.
Eve junak jas ke go demantiram tvoeto mislenje.
Prvo jas pijam kafe ne sekogas i ne sum zavisnik od kafe i moeto srce ne se zamoruva.
Vtoro koga sme kaj konjot pak isto ti ke go udris konjot da ja izvlece i ke ti kazam i po ramno pak ke trca ako sakas i prakticno mozeme da probame sum probal i znam.
treto ne mozes da teras nekoj da jade integralna hrana koga organizamot ne ja prifaka, jas imam jadeno slicna hrana vegetarijanska bi ja rekol i nikogas ne bev najaden.
I toa sum go iskusil so grav nepotprzen da jades bez leb ??? ne se najadov ama ic a za oriz da ne zborime

Отсутен Vrata

• Global Moderator
  • Hero Member
    • Погледај го Профилот
« Одговори #14 на: Ноември 29, 2009, 10:55:09 pm »
Eve junak jas ke go demantiram tvoeto mislenje.
Prvo jas pijam kafe ne sekogas i ne sum zavisnik od kafe i moeto srce ne se zamoruva.
Vtoro koga sme kaj konjot pak isto ti ke go udris konjot da ja izvlece i ke ti kazam i po ramno pak ke trca ako sakas i prakticno mozeme da probame sum probal i znam.
treto ne mozes da teras nekoj da jade integralna hrana koga organizamot ne ja prifaka, jas imam jadeno slicna hrana vegetarijanska bi ja rekol i nikogas ne bev najaden.
I toa sum go iskusil so grav nepotprzen da jades bez leb ??? ne se najadov ama ic a za oriz da ne zborime

Фудбалер, арно си кажа странецот... а тоа што ти сакаш да демантираш нешто врз основа на лично искуство, ќе ти кажам дека не држи вода бидејќи едноставно можеш да бидеш отстапување од статистичкиот просек.

Јасно е што е најдобро за човечкиот организам, но можно е да не е способен организмот да прифати здрава храна и пијалок, особено ако бил изложуван на силни и надразнувачки вкусови долго време.